Opdateret 20. april. Dansk Sejlunion har ændret anbefalingerne til sejlklubberne om, hvordan de bør forholde sig under corona situationen. Det sker både i lyset af den seneste tids mere positive signaler fra myndighederne og et betydeligt ønske fra sejlklubber og sejlere om at komme i gang med forårssæsonen. Derudover bygger anbefalingerne på en grundig drøftelse med repræsentanter for andre udendørsidrætter og DIF. Dansk Sejlunion opfordrer til, at sejlere og sejlklubber gør, hvad de kan, for at undgå smittespredning ved at følge de retningslinjer, som findes i denne artikel.
Det er Dansk Sejlunions vurdering, at sejlklubberne nu kan nærme sig de retningslinjer, som sundhedsmyndighederne har udstukket for aktiviteten i samfundet i øvrigt. Det handler fx om rådet om at holde 2 meters afstand til andre og forbuddet mod at forsamles i grupper eller deltage i aktiviteter på mere end 10 personer.
Dansk Sejlunion anbefaler fortsat at holde klubhusene helt lukkede og kun give begrænset adgang til, at få personer (fx 1-2) ad gangen kan hente udstyr, både eller lignende i materielrum, bådhaller o.lign. Vær opmærksom på, at nogle kommuner fortsat kræver, at deres bygninger forbliver helt lukkede.
Sejlunionen anbefaler også generelt at holde toiletter, bad og omklædningsrum lukkede. Det vil sige, at man skal møde op omklædt.
Forbuddet mod at forsamles i større grupper end 10 personer skal overholdes. Forældre og trænere tæller med. Hvis der er behov for, at flere end 10 sejlere eller surfere tager på vandet fra samme havn, strand eller slæbested, bør klubberne planlægge dette, så der hverken ved tilrigning, søsætning eller hjemkomst bliver problemer i forhold til de 10 personer – fx på slæbestedet.
Dette giver mulighed for, at fx en træner eller instruktør kan give instruktioner eller briefinger til grupper på 9 personer ad gangen (forudsat afstand på 2 meter) i land.
Der er også mulighed for klargøring og søsætning af klubbåde, så længe 2-meterbegrænsningen og 10 personers påbuddet overholdes.
Vær opmærksom på, at nogle havne kan have særlige restriktioner, retningslinjer eller krav.
Dansk Sejlunion vurderer, at følgende aktiviteter kan gennemføres inden for myndighedernes retningslinjer – på betingelse af, at forbuddet mod at forsamles i større grupper end 10 personer overholdes, og at der bør holdes afstand på 2 meter til andre:
Anbefalingen om 2 meters afstand er en udfordring for trænere eller andre hjælpere i forhold til fx kæntrede joller eller overbordfaldne sejlere. Derfor anbefales det, at der kun sejles, når forholdene med sikkerhed er gode nok til, at det med overvejende sandsynlighed kan forventes, at man ikke behøver at gå til assistance.
Tilsvarende anbefales det, at nybegyndere eller urutinerede sejlere, der normalt må forventes at få trænerassistance, ikke sejler.
Det anbefales også, at instruktioner gives med god afstand og fx med i aftalte lydsignaler, håndsignaler, flag eller andet.
Dansk Sejlunion opfordrer enhver sejler og bådejer til at være meget opmærksom på regeringens og myndighedernes retningslinjer og opfordringer – det gælder fx om ikke at være tæt sammen med nogen, der ikke er fra samme husstand, og at holde afstand, når man mødes. Vi opfordrer til at tænke sig om og tage størst muligt hensyn.
På den baggrund har Dansk Sejlunion følgende opfordringer og anbefalinger til sejlere:
Regeringen henstiller også til, at der ikke foretages rejser til udlandet. Det gælder også sejlads til fx Sverige og Tyskland.
Ved ophold i båden eller på havnen, må man holde afstand til andre sejlere og bådejere.
Vi har alle et medansvar for hurtigst muligt at få smitterisikoen under kontrol og udvise det nødvendige samfundssind.
Sejlere og sejlerfamilier bør bakke op om de retningslinjer, der gælder for de danske sejlklubber.